Puzdra na mobily ? Nájdete ich tu! ¦ "UROB SI SÁM" - e-shop, drevené lišty, krycie drevené lišty, podlahové drevené lišty, ozdobné drevené lišty. ¦

E-čka v potravinách.


Úvod >>> Užitočné tabuľky >>> E-čka v potravinách.

E-čka v potravinách.

Názov látky Účinok v potravinách Možné účinky na organizmus
Farbivá (kódy E začínajúce číslom 1) môžu byť prírodné alebo syntetické. Dodávajú potravinám príťažlivú farbu, čo má povzbudiť zákazníka pri kúpe.

E 102, E 104, E 110, E 120, E 122 až E 124, E 127 až E 129, E 131 a E 132, E 151 a E 160b: spúšťače alergií

E 142: škodlivé účinky sa prejavili pri bakteriálnom teste

E 153: podozrenie, že zapríčiňuje rakovinu

Konzervačné látky (kódy E začínajú číslicou 2 alebo 3) pôsobia proti: plesniam, hnilobným baktériám, kvasinkám, bakteriálnym jedom. Predlžujú trvanlivosť (napr. pri chlebe či lahôdkových šalátoch). Sorbáty (E 200 a E 203) ovplyvňujú aj chuť.

E 210 až E 213: spúšťače alergií

E 220 až E 227: môžu viesť k astme, podozrenie že zapríčiňuje rakovinu

E 235: pravdepodobne zvyšuje odolnosť baktérií voči antibiotikám

E 236: agresívna kyselina, ktorá môže narušovať steny buniek

E 237, E 238, E 250 až E 252: ovplyvňujú hospodárenie s vodou, podozrenie, že zapríčiňujú rakovinu

E 260 až E 263, E 270, E 280 až E 283: podozrnie, že zapríčiňujú rakovinu

E 290, E 296 a E 297: viažu minerálne látky, môžu viesť k prejavom ich nedostatku

E 300 (vitamín C): prebytok sa z organizmu vylúči močom

E 310 až E 313: možné žalúdočné ťažkosti, kritické u astmatikov

Antioxidanty (kódy začínajúce číslom 3) Spomaľujú reakciu kyslíka so zložkami potravín, najmä s tukmi, čo je dôležité pri zabezbečení trvanlivosti.

E 320: zvyšuje hladinu lipidov a cholesterolu v krvi

E 321: spúšťač alergií

E 330: môže viesť k zubnému kazu

E 385: viaže minerálne látky, môže teda viesť k prejavom ich nedostatku

Emulgátory alebo stabilizátory (kódy E začínajúce číslom 3 a 4) Pomáhajú spájať látky, ktoré by sa inak nespojili (napríklad tuk s vodou v majonéze).

E 400: viaže minerálne látky, môže teda viesť k prejavom ich nedostatku

E 413: spúšťač alergií

E 441: spúšťač precitlivenosti

Zahusťovadlá, gélotvorné prísady alebo modifikované škroby (kódy E začínajúce číslom 4) Zabezpečujú zahustenie alebo vznik gélu, používajú sa najmä do ovocných nátierok.

E 406 (agar-agar): pri požití väčších množstiev plynatosť a zápcha

E 412 (quarová guma): pri požití väčších množstiev kŕče v brušnej dutine

E 414 (arabská guma): spúšťač alergií

E 432 až E 476: tráviace ťažkosti

E 476: môže zapríčiniť zväčšenie pečene

Kyseliny a regulátory kyslosti Bránia rozmnožovaniu zárodkov škodcov, zabezpečujú dlhšiu trvanlivosť a niekedy aj lepšiu chuť.   
Protihrudkové prísady  Znižujú tendenciu práškových častíc navzájom sa zlepovať.
Zvlhčovadlá Chránia potravinu pred vysušením.
Glazúrovacie prísady (napr. tenký voskový film) Spomaľujú napríklad pokazenie citrusového ovocia a niektorých syrov.
Zvýrazňovacie arómy (napr. glutamát používaný do práškových polievok a omáčok) Nemajú takmer žiadnu chuť, zosilňujú však chuť a vôňu potravín. E 621 (glutaman sodný): môže viesť k búšeniu srdca, bolesti hlavy a šije ("sindróm čínskych reštaurácií")
Sladidlá E 954 sacharín, E 952 cyklamát, E 951 aspartám, E 950 acesulfám, E 959 neohesperidín Sú vhodné pre diabetikov a pri znižovaní energetického obsahu potravín.

E 420 (sorbitol): pri požití väčších množstiev plynatosť, hnačka a bolesti brucha

E 421 (manitol): vracanie a hnačka, pokles krvného tlaku až do mdlôb

E 422 (glycerol): pri požití väčších množstiev bolesti hlavy, smäd a mdloby

Látky na iné technologické účely Napríklad protipeniace prísady pri príprave marmelád alebo kypriace prísady na zvyšovanie objemu cesta.  

Autor: Admin | Pridané: 20.10.2009 22:42:16 | Posledná úprava: 24.10.2009 23:51:38

Čertov pazúr + MSM

Základom produktu je výťažok z koreňa rastliny Harpagophytum procumbens, slovensky Čertov pazúr a MSM - metyl sulfonylmethan.
Viac info!7.90€

Zelený jačmeň prášok

Zelený jačmeň – koncentrovaná sušená šťava
Viac info!49.90€

Rakytník + betaglukány

Rastlina budúcnosti, tak sa nazýva rakytník, ktorý býva niekedy označovaný ako citrónovník severu.
Viac info!14.24€


Komentáre k článku: E-čka v potravinách.

Zatiaľ ešte nikto nepridal komentár, buďte prvý.

Komentáre môžu pridávať len registrovaný
Prihlásenie
Užívateľské meno:
Heslo:
Zabudli ste heslo?
Ak ešte nemáte vytvorený účet, zaregistrujte sa

Reklama

Nové recepty

Cuketový nákyp
Zdravá a výborná domáca nutela
Domáci chlieb
Tekvicové halušky
Domáce cestoviny (tagliatelle) so žihľavou a slaninkou
Zdravé a ľahké špenátovo-hráškové rizoto
Jednoduché pagáčiky
Mramorové mäso
Bravčové karé na rošte s citrónom
Vianočná štóla
Perníkový koláč
Bábovka s hrozienkami
Syrové pagáčiky
Guláš
Nepečená mandarínková torta
Falošná treska
Syrové cestoviny
Libanonská placka
Zapekaná kuracia zmes z bylinkového cesta
Kura po gazdovsky
Kuracie stehienka v zeleninovej omáčke
Kurča s bylinkami
Tiramisu s kávou
Karamelový krémeš
Čučoriedkové mafiny