Puzdra na mobily ? Nájdete ich tu! ¦ "UROB SI SÁM" - e-shop, drevené lišty, krycie drevené lišty, podlahové drevené lišty, ozdobné drevené lišty. ¦

Delenie hovädzieho mäsa


Úvod >>> Delenie mäsa >>> Delenie hovädzieho mäsa

Delenie hovädzieho mäsa

Pre správnu prípravu jedál z hovädzieho mäsa musíme vedieť, z akých častí sa skladá a na čo sú vhodné jednotlivé diely.

Stehno sa delí na vrchný šál, spodnú časť s korbáčikom, predstehennú časť a špičku.

Plece má tieto časti: veľké ploché plece, plátok, guľaté plece.

Sviečkovica je pozdĺžny sval, uložený pod chrbticovými stavcami. Je to najmenej namáhaný sval, a preto má mäso jemné a krehké.

Roštenka sa delí na vysokú a nízku roštenku, predáva sa s kosťami aj bez kostí.

Rebro sa delí na vysoké, nízke a pupočné, predáva sa iba s kosťami.

Hruď obsahuje pretučnené mäso, obzvlášť ja obľúbená tzv. špička hrude.

Podpliecko a krk majú mäso s dlhými vláknami, málo prerastené tukom, predávajú sa s kosťami aj bez kostí.

Nožiny sú svaly prerastené prevažne kolagénne, s glejovitým tkanivom. Patrí k nim aj tzv. husička.

Podľa hodnoty zaraďujeme jednotlivé druhy hovädzieho mäsa takto:

  I.  sviečkovica

 II.  nízka roštenka

III.  zadné mäso - mäso zo stehna, t. j. vrchný šál, spodný šál, kvetová špička, predstehenná časť, mäso z pleca, t. j. veľké plece, plátok a guľaté plece

IV.  predné mäso - vysoká roštenka, podpliecko, krk, rebro, hruď a bok, ale do tejto skupiny patrí tiež mäso z líc.

Zo sviečkovice pripravujeme známu sviečkovú pečienku, sviečkovicu rôznym spôsobom narýchlo opekáme (bifteky). Mäso zo stehna (šálu alebo špičky) pečieme, dusíme, narýchlo opekáme i varíme. Aj mäso z roštenky môžeme piecť alebo dusiť. Mäso z pleca je najlepšie na varenie, rovnako ako všetky ostatné druhy z III. a IV. skupiny. Na varenie sa hodí najmä rebro. Nožiny sú výborné na guláš.

Delenie hovädzieho mäsaHovädzie mäso: 1 - špička krku, 2 - krk, 3 - plece, 4 - podpliecko, 5 - vysoká roštenka, 6 - holé a vysoké rebro, 7 - hruď, 8 - pupočné rebro (8 a 9 tvorí bok), 10 - sviečkovica, 11 - roštenka, 12 a 14 - nožiny, 13 - stehno.

↑ Hore

Autor: Admin | Pridané: 03.11.2009 14:06:17 | Posledná úprava: 03.11.2009 20:24:06

Chlorella + Spirulina

Tablety Chlorella obsahujú kmeň Chlorella vulgaris, ktorá je pestovaná najmodernejšou technológiou.
Viac info!13.20€

L-Karnitín Liquid 100 000 broskyňa

L-Karnitín Liquid 100 000 s príchuťou broskyne prispieva k zachovaniu normálnych psychologických funkcií, regeneruje redukované formy vitamínu
Viac info!14.99€

Acai Detox

Produkt obsahuje acai berry extrakt, ostropestrec ktorý obsahuje látky (silymarinový komplex - silybín, silydianin, silychristin) a šišiak bajka
Viac info!11.50€


Komentáre k článku: Delenie hovädzieho mäsa

Zatiaľ ešte nikto nepridal komentár, buďte prvý.

Komentáre môžu pridávať len registrovaný
Prihlásenie
Užívateľské meno:
Heslo:
Zabudli ste heslo?
Ak ešte nemáte vytvorený účet, zaregistrujte sa

Reklama

Nové recepty

Cuketový nákyp
Zdravá a výborná domáca nutela
Domáci chlieb
Tekvicové halušky
Domáce cestoviny (tagliatelle) so žihľavou a slaninkou
Zdravé a ľahké špenátovo-hráškové rizoto
Jednoduché pagáčiky
Mramorové mäso
Bravčové karé na rošte s citrónom
Vianočná štóla
Perníkový koláč
Bábovka s hrozienkami
Syrové pagáčiky
Guláš
Nepečená mandarínková torta
Falošná treska
Syrové cestoviny
Libanonská placka
Zapekaná kuracia zmes z bylinkového cesta
Kura po gazdovsky
Kuracie stehienka v zeleninovej omáčke
Kurča s bylinkami
Tiramisu s kávou
Karamelový krémeš
Čučoriedkové mafiny