Puzdra na mobily ? Nájdete ich tu! ¦ "UROB SI SÁM" - e-shop, drevené lišty, krycie drevené lišty, podlahové drevené lišty, ozdobné drevené lišty. ¦

Domáci chlieb | Recepty.vander.sk


Úvod >>> Základné cesto >>> Domáci chlieb

Domáci chlieb

Suroviny:

5 1/2 šálky hladkej múky
1 šálka celozrnnej muky (odporúčam Alnatura)
1 1/2 PL soli
1 1/2 PL sušeného droždia(ak máte Dr.Oetker
tak rovno celý ten maly sačok)
3 šálky vlažnej vody

Postup:

1. Vo väčšej mise zmiešame hladkú aj celozrnnú múku, soľ a droždie (čiže všetko, čo je sypké), aby sa nám suroviny čo najlepšie premiešali. Potom pridáme vodu a poriadne premiesime. Najlepšie je miesiť cesto rukou, maximálne do 5 minút. Hlavné je nech je hmota hladká. 2. Následne prikryjeme nádobu kuchynskou utierkou a necháme cesto kysnúť pri izbovej teplote 2 hodiny. 3. Po 2 hodinách dáme na chvíľku do chladničky, aspoň na 30minút. Nám sa najviac osvedčilo nechať v chladničke cez noc. Ale potom treba nechať cesto aspoň 2 hodinky odstáť pri izbovej teplote. Lebo stuhnuté sa tažšie tvaruje. 4. Dáme rozohriať rúru na 210 stupňov a nezabudnúť dať na spodok rúry nejakú nádobu s vodou (najlepšie do zapekacej misky). Pri pare sa chlieb krajšie upečie. Pri niektorých rúrch existuje aj program piecť chlieb, ktorý ma už v sebe funkciu s parou. Kým sa zohrieva rúra, rozdelíme cesto na 2 časti (čiže budeme mať 2 chlebiky). Vytvarujeme na pomúčenej doske, najlepšie do podlhovastého tvaru. 5. Položíme na plech, ale nezabudnúť na papier na pečenie alebo na silikónovú podložku, položiť chlebik. Ešte jemne pomúčiť a ostrým nožom urobiť jemnú čiaru alebo aj dve (nerezať do hĺbky, iba málinko po povrchu, v tej stope potom kôrka praskne, takže bude chlebík krajší). Keď je rúra rozohriata, vložíme plech a pečieme 30-35 minút, aby bol pekný zlato-hnedý. TIP: chlieb je upečený, keď na neho zospodu zaklopete a počujete dutý zvuk., Po upečení odporúčame dať vychladnút na mriežku, aby sa zo spodu zbytočne nesparil na plechu. Druhú časť cesta nemusíte spracovať a upiecť hneď. Vydrží surové v chladničke 2-3 dni, takže potom budete mať zase čerstvú dávku.

Recept vložil: zuzik | 30.01.2014 13:25:14

Vytlačiť recept

Pošli známemu

nie je to bohviečo  môže byť  dobrý  výborný  je to vinikajúce  Tento recept hodnotilo 101 návštevníkov:
hodnotenie


Komentáre k receptu: Domáci chlieb

Zatiaľ ešte nikto nepridal komentár, buďte prvý.

Komentáre môžu pridávať len registrovaný
Prihlásenie
Užívateľské meno:
Heslo:
Zabudli ste heslo?
Ak ešte nemáte vytvorený účet, zaregistrujte sa

Reklama

Nové recepty

Cuketový nákyp
Zdravá a výborná domáca nutela
Domáci chlieb
Tekvicové halušky
Domáce cestoviny (tagliatelle) so žihľavou a slaninkou
Zdravé a ľahké špenátovo-hráškové rizoto
Jednoduché pagáčiky
Mramorové mäso
Bravčové karé na rošte s citrónom
Vianočná štóla
Perníkový koláč
Bábovka s hrozienkami
Syrové pagáčiky
Guláš
Nepečená mandarínková torta
Falošná treska
Syrové cestoviny
Libanonská placka
Zapekaná kuracia zmes z bylinkového cesta
Kura po gazdovsky
Kuracie stehienka v zeleninovej omáčke
Kurča s bylinkami
Tiramisu s kávou
Karamelový krémeš
Čučoriedkové mafiny