Puzdra na mobily ? Nájdete ich tu! ¦ "UROB SI SÁM" - e-shop, drevené lišty, krycie drevené lišty, podlahové drevené lišty, ozdobné drevené lišty. ¦

Základné rady | Recepty.vander.sk


Úvod >>> Rady, tipy, triky >>> Základné rady

Základné rady

Suroviny:

Postup:

- Pri zostavovaní jedálneho lístka určíme najprv hlavné jedlo a až potom k nemu vyberáme polievku. V zásade pred sýtym jedlom podávame ľahšiu a redšiu polievku, pred menej sýtym jedlom zas polievku výdatnejšiu a hustejšiu. Na slávnostné príležitosti volíme jemné vývary.- Pri príprave polievky rátame na 1 osobu asi 3 dl vody.- Teplota podávanej polievky je dôležitá, najmä polievky obsahujúce mäso a tuky musia byť pri podávaní dostatočne teplé.- Polievky zahusťujeme zápražkou, zemiakmi, ovsenými vločkami, strukovinami, zeleninou, mäsom alebo rozličnými závarkami.- Biologickú hodnotu polievok zvyšujeme smotanou, mliekom, vajcom, zelenými vňaťami, droždím, sušenými hubami a podobne.- Zeleninu do polievky pred čistením najprv dôkladne umyjeme, aby sa neznečistila už oškrabaná zelenina. Petržlen a mrkvu oškrabujeme, zeler a kaleráb tenko olúpeme. Z kelu a kapusty odstránime vrchné zožltnuté alebo nahnité listy a vyrežeme hlúby. Cibuľu ošúpeme a odrežeme korienok a zvyšok suchej vňate. V hovädzej polievke varíme umytú cibuľu aj so šupkou; dodá polievke peknú farbu. Zeleninové polievky všeobecne upravujeme s nadrobno pokrájanou zeleninou. V hovädzích vývaroch varíme koreňovú zeleninu v celku alebo len poprekrajovanú napoly.- Vňate, ktoré pridávame do polievok, dokonale umývame v tečúcej pitnej vode, pretože môžu byť znečistené hnojením. Do polievok ich pidávame nadrobno posekané.- Husté polievky zohrievame opatrne, aby neprihoreli, najlepšie vo vodnom kúpeli alebo za stáleho miešania alebo v mikrovlnnej rúre.- Polievka bude mať lepšiu chuť i farbu, keď časť zeleniny trocha opražíme na tuku.- Žĺtky nepridávame do vriacej polievky, ale ich rozmiešame až v trocha vychladnutej polievke, ktorú potom pred podávaním zohrejeme na primeranú teplotu. Nesmie však vrieť, lebo ináč by sa žĺtky zrazili.- Ak chceme získať číry bujón, z vyvaru zoberieme tuk, do vývaru zašľaháme dva bielky, postavíme na sporák a za stáleho šľahania necháme zovrieť (bielok sa zrazí aj so zákalom). Potom stačí bujón len precediť cez husté plátno.-

Recept vložil: | 01.09.2008 09:04:54

Vytlačiť recept

Pošli známemu

nie je to bohviečo  môže byť  dobrý  výborný  je to vinikajúce  Tento recept hodnotilo 72 návštevníkov:
hodnotenie


Komentáre k receptu: Základné rady

Zatiaľ ešte nikto nepridal komentár, buďte prvý.

Komentáre môžu pridávať len registrovaný
Prihlásenie
Užívateľské meno:
Heslo:
Zabudli ste heslo?
Ak ešte nemáte vytvorený účet, zaregistrujte sa

Reklama

Nové recepty

Cuketový nákyp
Zdravá a výborná domáca nutela
Domáci chlieb
Tekvicové halušky
Domáce cestoviny (tagliatelle) so žihľavou a slaninkou
Zdravé a ľahké špenátovo-hráškové rizoto
Jednoduché pagáčiky
Mramorové mäso
Bravčové karé na rošte s citrónom
Vianočná štóla
Perníkový koláč
Bábovka s hrozienkami
Syrové pagáčiky
Guláš
Nepečená mandarínková torta
Falošná treska
Syrové cestoviny
Libanonská placka
Zapekaná kuracia zmes z bylinkového cesta
Kura po gazdovsky
Kuracie stehienka v zeleninovej omáčke
Kurča s bylinkami
Tiramisu s kávou
Karamelový krémeš
Čučoriedkové mafiny